Saturday, December 31, 2011

Segantang Garam –the merry makers


Dah berzaman cikli dok menyatakan hasratnya ingin memancing.Sudah lama dia tak berkesempatan memancing dek kesibukan.
So one fine day,berpakatlah dia dengan birasnya untuk berbuat demikian…..dengan berombongan.Yakni bersama mamason dan anak anak.Maka that Friday morning saw the three of us joining the family in SP ,tokton included, for a getaway in Segantang Garam. As the place is new to us,we dare not invite many more to join.Mana lah tahu kena tempat tu macam macam mana.So trip ni bolehlah diibaratkan satu exploration.Kalau baik ,bolehlah diplanning kunjungan seterusnya dengan rakyat yang lebih pula.
Disini cikli dan semua kaum lelaki sibuk memancing hingga larut pagi.Kaum perempuan pula masak masak ,makan makan,sembang sembang .Sampai 2 pagi mamason masih berborak dengan tokton.Diselang seli dengan gelak ketawa bila katil yang kami tidur tu didapati bertiangkan bata.
Tokton : sebelah ni dah renggang.Silap silap mak jatuh dalam ni masa tgh tidur.
Me: jangan bimbang….kami tariklah mak naik balik.
Kalau kaum adam bersusah payah memancing,kami kaum hawa yang duduk diberanda sambil mengunyah memperolehi seekor udang yang melompat ke beranda.Ha…gamat sekejap.Tu baru sekoq.kalau sebakul,world news jadinya.
Duduk dichalet terapung ini terasa terumbang ambing sedikit bila ada boat yang lalu.
Anyway,gembira rasa hati adalah bila lihat tokton gembira bersama anak menantu cucu dan cicit.Sampai missaten pun membuat ulasan selari:
Seronok la dengan keluarga pakteh makteh.Gelak saja.
Yes,that day,we cast our worries aside…..
For memories ahead……pictures to reminisce:   -I-                                                                             
                                                                             
senyum manja anak dengan bapanya
cicit tokton yang keletah lakunya


rajin tak terhingga macam ibunya
tu dok tengah lap lantai
beramai ambil angin petang

mengail ikan dipelantar
bersama tok dan tok menakan
 

Dua sejoli
Adik dan anak daranya.

Sapu sampah sampai bersih
Lipat melipat kerja pakteh
 

cikten dan anak anak sepupu
bersama nenek sebelah ibu.Add caption
 

Eh ikannya mana? Tak ada gambar pun……
Inilah aktiviti penutup tahun 2011 keluarga cikli……Alhamdulllah.Semoga 2012 membawa rahmat yang kami nanti nantikan.Yang kami impikan.Insyaallah

No comments:

Post a Comment