Thursday, November 10, 2011

What’s new ,education?

 

Ibu ibu bapa bapa

Banyak tau itu perkara baru dalam sistem pendidikan kita

Dulu pelajaran ,kini pendidikan

Jangan pening,itu perubahan

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dua tahun terpisah dari dunianya

Ku masuk semula dengan wajah terpinga pinga

Apa itu linus,apa itu kssr,apa itu mbmmbi

Tapi yang ku tahu ppsmi dah jadi lengai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ibu ibu bapa bapa atok dan  nenek

Janganlah dok terasa pelek

Bila anak anak dok balik mengeja

a dah bukan a tapi dah jadi ah

B bukan b tapi beh.

c bukan c tapi kah.

Itulah yang cikgu cikgi dok ajar kat sekolah

jadi bila anak mengeja keh ah teh,

itu cat .

bukan kat atau cat dinding tapi binatang berkaki empat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Penilaian itu peperiksaan

Murid dinilai bukan diperiksa

Buka internet cari lah pentaksiran

dapatlah tahu apa kemajuan anak kita. ( entah kurang pasti capaian utk ibubapa dah boleh diakses atau belum.)

 

Tahun mendatang,bila bertukar menteri pelajaran

Tentu banyak lagi timbul macam macam perubahan

Sampai kadang kadang tak tercapai dek tangan.

Dek nak kejar perubahan zaman.

12 comments:

  1. Yang jadi mangsa sebenarnya anak-anak. Kakak lagi risau tahun depan anak kakak masuk tingkatan satu. Katanya ada sekolah guna BM dan ada guna BI utk ajar mathematic & english. Sedangkan anak kakak dari tadika dah guna BI. Tak ke mengong jadinya... Moga anak kakak dapat ke sekolah yg dipohon yg guna BI. (Bukan tak mahu BM tapi tak mahu dia bercelaru)...

    ReplyDelete
  2. Pernah seketika tu belajar jawi, ba disebut bak, ta disebut tak... 'orang lama' juga yang pening!

    ReplyDelete
  3. Cik gu..berubah ikut menteri..
    nak buat camanakan cik gu..

    ReplyDelete
  4. salam cikgu

    dari sudut positif, mahu tak mahu ibubapa harus lebih prihatin dan involved.

    ReplyDelete
  5. Salam mokjadeandell..naik hiruk pikuk hormon saya membaca latest2 Kementerian punya syllabus atau cara penyampaian..MasyaAllah!

    Mujurlah anak bungsu saya dah SPM tahun ni..kalau tak saya pun terpingga2 nak tolong dia sikit2..they all ni banyak sangat idea Einstein yang membuat kita ibubapa terlentang..aderjer..:D

    ReplyDelete
  6. feningggg.....ticer pun fening ni tau!

    ReplyDelete
  7. Kakzakie,
    MMg celaru budak budak tu.Ibu bapa pun tentu keliru.Entah apa nak jadi sudahnya.

    ReplyDelete
  8. Kakcik,
    termasuklah saya.Dulu belajar jawi macam lain.La ni terteleng teleng nak eja cara baru.

    ReplyDelete
  9. Mamasita,
    lagi banyak idea baru,lagi haru.Tapi kalau dok tangtu,mana nak maju.hehe.

    ReplyDelete
  10. Noir,
    Agreed. In the name of progress,ibubapa juga kena sedia berubah.
    Tapi banyak juga yg tak ambil tahu.

    ReplyDelete
  11. Hani,
    Kalau pening tampal koyok..lalala

    ReplyDelete
  12. Acik Erna,
    Teringat cerita ..peniup seruling dgn tikus tikus ...ala..lupa pula tajuknya.

    ReplyDelete