Tuesday, November 8, 2011

The eiduladha of 2011----the visit

 

As been the practice of years and years ,the old pair of number 7 took to the wheels bound south.After the usual fanfare at tokma’s,we headed  to SP.To see the matriarch of the family …toktonlah siapa lagi.

I was divided between making the journey or stay put at home.With the sonny having a recluse in his room,and number 1 to fetch from the airport and the aching tired limbs.Rest is all I needed.

Nevertheless,off to SP we went. To sis no 4 .But the gate was locked and the house quiet…Oh no,they were having a family day in Pantai Merdeka.And tokton was in sis no.1,so we were told.

P1000298

( rumah inilah yang mamason maksudkan….pagar berkunci tertutup rapi)

So to Pengkalan Lebai Man,we went.Panggil punya panggil,a new fresh bibik was at the gate.

Ibunya baru pergi bersama toknya. Tiada siapain dirumah.

Brother no 2.is kilometres away.Takkan nak kesana.Tentu tak sempat ke airport nanti.

Selepas bersoal jawab,penjaga pintu membuka pintu.Yang tinggal hanya anak saudara kurang upaya.Tapi masih kenal saudara.

Selepas makan,tidor dan mandi ,kami mohon diri

Eh awal lagi.So ke Tssssco kami pergi.Keperluan harian kami beli.

At 8.00 ,di Lapangan Terbang Kepala Batas kami menanti…..anak no 1 nak balik negeri.

Itulah kisah hari raya haji kami tahun ni.

Tak jumpa ciknah,tak jumpa cikma, tak jumpa tokton,tapi tok co.kami kunjungi.

Tok ko?….alah Tsssscolah siapa lagi.

Sedihkan,eiduladha mamason and cikli tahun ini.

2 comments:

  1. Alahai kesian nya..itu yang di kata kan tak da rezeki cikgu..tapi awat tak tepon depa kata nak mai...

    ReplyDelete
  2. Ezza,
    ingat dah jadi tradisi.Tu yang tak ingat nak talipon dulu.
    Tokton selalu tunggu rumah hari raya pertama.Tapi tahun ni dia tukar plan.

    ReplyDelete