Tuesday, October 25, 2011

The Big Book of Small stuff- book review.

 

My children know too well that a present of books would make mum’s day. Got the book at a book fair in Serdang recently.She travelled from Pahang just to be at the fair…the Big Bad Wolf  apa ke namanya.

books I read.

Love it to the very last page.Sbb banyak isu yang ditulis macam kena batang hidung yang sememangnya  tak tinggi pun….in other words …penyek.

Small stuff……literally means benda benda kecik.And in this case bukanlah benda benda kecil secara maujud.Tapi perkara perkara yang selalu kita dok ambil berat tetapi sepatutnya tak ambil berat .

Pening?

Ok lets look at some of the contents of the book:

*Learn to live in the present moment.Benda yang lepas usah dikenang kalau dikenang menyusah diri.

*Dont sweat the small stuff. Yang remeh temeh tu pejam je la mata. Be it others imperfection.Or even if its ours.

*Make peace with Imperfection. Mana ada orang yang perfect to the dot .kan kan.

* Be aware of the snowball effect of your thinking…Kadang kadang benda tu kecik je,tapi bila terlalu memikir, a molehill ,a mountain will be.

*Do something nice for someone else and dont tell anyone about it. Dwell in your own glory.

*Let others have the glory..bila orang bercerita,jangan lah dok potong dengan cerita kita.Boleh tak lend your ears bukan your mouth.Bila asyik dok beri input,cerita kita pula yang lebih.

*Choose your battles wisely…hmmm perlu ke nak berperrrrang .

*Mind your own business…. tsk  .Adalah nanti I storykan.hehe.Suspens.

 

Well.thats part of the book…….

 

Dan banyak lagi small stuff dalam kehidupan ini.Termasuklah:

Dont sweat the small stuff with your family.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

or

Dont sweat small stuff  at work .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dear rosie,

Love the book.Its eye opening. Mudah  - baca pun tak pening.Thanks awful lot.

2 comments:

  1. i certainly love the part yang 'mind your own business' tuh, sesuai betoi nak kasik kat seseorang without name mentioned hHAHHAHAahhahah

    ReplyDelete