Saturday, September 3, 2011

Raya 2011- kenangan rewritten

Actually this post had been published the night before.Looking through the pictures in the Gallery ,I decided to rewrite and upload with pictures instead of that drab post……….hence the cheap mtinee…..macam wayang 60 an……

 

What is left of the busy household were the two old couple.The children were either on the journey back among the throng of traffic on the jam packed highway to KL or have reached their destination.

The sound of the deafening fire works has lessen.It has die down when the Klites or outstation revelers have returned to their homes.Nina and the other cats were terrified and sought  refuge  under the bed.Poor souls.

Remembering the eid of 2011……these were the snippets .

……beraya dengan kereta barunya.Vrooooom vroooom dengan cikteh orang Pahang.

P1000311

 P1000266

…… mee kuah paklong JPL diganti dengan nasi tomato cikaziz.Hmmm sedap lauk pauknya. For RM 5 per head….nasi tomato,acar nenas,daging rendang,dalca and ayam masak merah.Catered for 70 pax.

P1000317 

……tidak tempah baju raya.Instead bought a ready made kurung and have it added bling bling.Last last pakai baju lama kerana baju bling bling terketatlah pula.Lagi pun mamason rasa kekok nak dress to kill.Cikli dan paen pun terpaksa pakai baju lama kerana terbeli baju L saiz orang itali. Di leher baju melayu tu tertera label Made in Italy.Awat tak jadi badut bila dipakai.Kesian.

…… berkonvoi 6,7 kereta kerumah saudara mara cikli di Penang raya ketiga.

P1000328

Antara tetamu yang singgah ke teratak hamba,

Si dara yang nanti besar boleh kalahkan Ziana Zain punya suara,

P1000308

Si teruna power ranger,

yang keletah nak jadi transformer.

 

……demam masih tak kebah kerana masa makan ubat berubah rubah.Bangun jam 4 untuk bersahur walau kadang kadang hanya lalu telan sayur.Dont know wether next year masih ada tenaga untuk bersilat panjang.Entah entah dah tak larat even nak angkat sebiji pinggan.

So there might not be :

dekorasi rumah sedondon,bertema seiring

rendang,serunding ayam ,masak merah dan daging

entah rumah lintang pukang berpusing pusing

 

 

     

……dan banyak lagi ….. entahlah……malas dah nak cerita.Full stop.

 

Sometimes its better to stop than go on bantering lest you would be misunderstood.

Bye.

Cuti 2 hari lagi.Cikli besok kita kemana ya?Kita ke PB….apa kata?

2 comments:

  1. Mamason,
    Baju sendat tu boleh didermakan pada yang lebih memerlukan kot...juga yang Made in Italy tu. Hantar je ke ofis Mama. Yang penting, Hari Raya tu kan kemenangan atas nafsu. Bukan baju atau mercunnya. Tak gitu? Kesian Nina and the gang ketakutan. Apalah manusia ni...purr meow!

    ReplyDelete
  2. CFS
    Baju melayu made in Italy...news to me.Ttg baju sendat tu nanti mamason pakai premium beautiful ..muatlah nanti.hhee.Sekarang baru nina,jade,mok dapat tarik nafas lega...dah kurang bunyi mercun.

    ReplyDelete