Saturday, September 10, 2011

Jejak Kasih

 

Wow….tajuk tak boleh belah….kata orang muda.

Tapi mamason tak muda.Bak kata sorang pelajar pra….cikgu tua.haha….

Tahu pun.

 

Jejak kasih bukan untuk orang saja tau.Bukan saja nak cari orang yang hilang.Benda ,binatang pun kalau hilang mau kita tercari cari.Ternanti nanti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Satu masa mamason was very puzzled at the loss of the children’s BC.Jenuh puas punggah satu rumah.Jenuh habis terbalik beralmari .Nalarekek….kata aci kat kampung dulu.

And a few weeks on….ada saja elok elok dalam almari yang dicari. Sampai sekarang jadi misteri….

My staff at work pun ada pengalaman itu.Puas dicari barang yang dihajati.Habis digeledah.In the end,cari punya cari terjumpa dalam almari tu balik.

I always advice :

Bila barang hilang jangan bising-bising.Tuduh sana sini.

Take a deep breath.Baca ayat ayat yang tahu.Then cari…Kalau tak jumpa hari ni…esok lusa tentu dapat dijejaki.

I was happy when the book that had gone missing for ages was found safe and sound at last.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PETUA DAPUR that I had been looking high and low was found at last.

And satu petua dari buku ini : cara halau lalat.

Titiskan peluntur ( cloroxlah tu) pada kain dan lap ruang dapur,meja,jubin etcetc.

 

Setiap yang singgah dalam hidup kita pasti akan terasa kehilangan kalau dia pergi atau dibawa pergi.Apatah lagi kalau kasih sayang ibu bapa. The other day,we talked a lot about my dad who was gone.How he was misunderstood …he has all the eccentricities to be misunderstood.Tapi bila tiada…..baru terasa betapa hebatnya kasih sayang dia pada anak anak….in his own way.

And I too have mine…..to be misunderstood.

2 comments:

  1. Mamason

    Pernah cari kunci rumah merata2 tapi tak jumpa. Cari dlm handbag yg kecik (well..taklah kecik sangat), juga tak jumpa. At last found it..... dlm handbag tulah juga. Misteri??

    Parents are easily misunderstood. Kadang2 niat yg baik bertukar jadi haru biru, sigh..

    ReplyDelete
  2. Ciksom
    Mari kita tubuh kelab: Misunderstood Parents.
    Kenapa ya jadi misteri nusantara.

    ReplyDelete