Sunday, April 17, 2011

How to be an out of the box teacher.

 

Not all are cut to be teachers.If you do not have it ,dont try to be it.

Memang benar.Jadi cikgu bukan kerja mudah.Dan makcik cukup terkesan kalau ada yang buat andaian kerja guru senang,cuti banyak bla bla bla.

Biar makcik listkan:

Kalau tahan kena serang,nama famous dalam media for unbecoming reason buatlah sesuatu yang tak menepati piawaian dan jangkauan orang terhadap profession keguruan.Macam cikgu Shida.Apa tak orang kutuk dia.Sewellah,tak ada maruah lah.Ooh tak sanggup makcik .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kalau tahan mata menongkat malam,berilah sedikit penekanan fizikal alias cubitan,tamparan kat anak didik.Tentu malam tak lina tidor.Adakah besok pagi ibubapa akan berjumpa admin mengadu tentang penyiksaan dan penderaan anak mereka.Kadang tu beliakkan biji mata kepada sianak didik pun dah jadi modal kutukan ibubapa.

Kalau tahan memberi derma dan berbakti secara sukarela.Seingat makcik masa dulu,kalau nak decorate kelas,pandai pandailah cikgu cari sponsor .Kalau tidak sponsorlah diri sendiri.So segala kertas,warna,tudung tingkap kelas adalah hasil dermawan diri sendiri.Kadang kala tu to the extent of painting the classroom.

As for me ,I like to go the extra mile.Zaman muda muda dulu.When the muscles are still  strong .And the mind sharp.hehe.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No comments:

Post a Comment