Thursday, December 16, 2010

List of things to do before a flood

This flood teaches me a few things that I should be alert the next time a flood came by.This is the worst flood that had came to our house.

  • Dokumen ….simpan dalam plastik walau dah berplastik or berfolio. Jiran terjatuh dokumen dalam air..
  • Notebook….wrap in plastic biarpun itu plastik bekas beras. Tak tahu bilakena simbah air. Jangan harap beg saja
  • Alat membersih rumah…..penolak air,berus ,beg plastik sampah,penyepit,bahan antiseptik.Kain buruk
  • First aid kit ….plaster,ubat demam
  • Air ….simpan bekalan air .Isi dalam botol.Bekalan air mungkin terputus
  • Lampu ….torchlight,lilin.Lighter or mancis jangan lupa.Bekalan letrik memang diputuskan.Bateri
  • Tali ….ampaian sementara
  • Kucing …..makanan dan pasir untuk najis.Lepaskan mereka yang ada tempat tinggi.They will survive a day or two.Even three.Nak bawa bersama kadang kadang manusia pun just enough standing room dalam bot or lori yang datang menyelamat.
  • Makanan ….telor,sardin,ikan bilis,beras…..ration utama.
  • Pakaian…pack sehelai 2 pakaian in case kena pindah.Jangan lupa personal hygiene …
  • Baju hujan ….kalau nak berbasahan tak perlulah.
  • Papan ….buat penyendal toilet bertinggung…hehe

It helps when you are organised. Tak lah kelam kelibut dalam emergency.Tak lah tension sangat.

Charge apa yang perlu dicharge….lampu suloh,telefon.

 

 

Do listen to the local radio.Ya it is a great help if you have a small transistor which is battery powered.Bab karan jangan dok rely sangat.The days when the flood struck,Radio Perlis was on 24/7.But 2 days we were without the flood updates due to power being disabled.

I am also thinking of buying more batu block so that we could lift up the furniture ,jadi tak terendamlah dalam air.Akibat rendaman air 2 kali banjir,berikut adalah kerosakan yang dirasain:

Meja makan….terpeliot kaki

Meja TV ….tunggu masa nak roboh ( akan dilupuskan)

Peti sejuk …..dah ada tanda berkarate…..buangkan e ye .

Dapur gas ….dah tercabut pintunya ( tunggu masa nak lupus)

Console table …..dah senget dan jadi bahan pembiak kulat….goreng pun sodap ( dah dilupuskan)

 

Dan karpet yang terpaksa di buang kerana bilik stor yang digenangi air.Masam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         ee geli….ada juga kulat macam tu ya.

Tapi harus bersyukur kerana  tiada nyawa yang hilang.Ada rumah yang semua sekali licin .Kena start balik macam baru kahwin.Kesiankan.

Semenjak 2 menjak ni ,Kangar disirami hujan lagi.La ni pun tengah dok hujan.Tapi tidaklah lebat and there’s no more news about impending flood.

Harap harap tu janganlah lagi ada banjir macam hari tu.Dan Dello pun belum terlihat tidor atas almari paling tinggi.Ya,dia  macam ada 6th sense.Dua tiga hari sebelum banjir,dia nampak cemas dan panjat almari .Sebelum tu puas hati saja mengerikot atas simen.

The last time it flooded,the house was in 1 foot deep in certain parts of it.Outside was thigh high in water.Mujurlah ada stage panggung wayang the last tempat bertahan.hehe.

3 comments:

  1. pengalaman itu pelajaran yang paling baik...thanks for the tips....banyak faedah nya...

    ReplyDelete
  2. mamason, dah bawak sardin jangan lupa bawak pembukak tin sekali ye, hihi :)

    ReplyDelete
  3. Kak Ezza,
    dah macam jadi cikgu balik.Once a teacher always a teacher....

    KOG.
    haah...nak buka dgn apa ya.

    ReplyDelete