Saturday, December 4, 2010

Dari dapur …

Dua tiga posting dibuat.Tapi I just click Save draft.Rasa tak selesa nak publish sehingga belum di olah kembali.Rasa geram,marah terselit dalam tulisan tulisan itu.Emmm belum masa lah nak share my thoughts and feelings.

Ehh jangan salah sangka.Nothing personal.Cuma perihal perihal kehidupan sebagai warga bumi M’sia yang penuh dengan cobaan cobaan nya.Dugaan  dan dugaanya.

Menyimpang dari all those thoughts , let me share my cooking for the day.

 

Gulai Udang Kacang Panjang

Ikan Siakap Macam macam rasa.

Ikan siakap Steam anika warna

Sayur baby sawi.

The way I cook Gulai Udang had been elaborated before.

Ikan siakap macam macam rasa dan steam anika warna adalah memenuhi selera 2 beranak.Seorang nak bergoreng dan seorang suggest steaming.So mamason potong 2 ikan itu dan buat 2 masakan.

Frankly speaking,mamason malas nak refer buku buku recipe ,jadi main campur campur saja sos untuk kedua masakan itu.

Nak tahu sos yang mamason guna ikut rasa adalah:

Sos tomato

Sos cili

Sos tiram

Sos lada hitam

Sos taucu…..kicaplah tu.Kicap pula berjenis jenis….pekat,cair,seasoning

Lada serbuk

Jadi bila masak,bila teringat nak masuk main tuang sajalah.No hard and fast rule. It was the same for the vegie…tomato,cili hijau ,merah dan padi mesti ada.

But to make cooking easier ,shredded onions and garlic dah tersedia .Blended version pun ada.Cili makcik masak in bulk and refrigerate in freezer.So bila nak masak senang kan .Chiauew saja.

Sorry makcik tak tangkap gambar.Bukan apa kesian sama itu anak anak yang dirantau.Tentu mereka terasa nak merasa bila disaji gambar sekali.Apalah mereka makan hari ni.

Baru hari ni terperasan….rempah gulai B…..s rupanya dtg dalam 2 version….hot and mild. Guna mild untuk gulai udang.

3 comments:

  1. Oh sedap tu. Lauk untuk Dell apa ya?

    ReplyDelete
  2. Sama lah juga macam saya... Pun blend cili kering bebanyak, masak sekejap pastu simpan fridge. Mudah dan cepat jer....

    ReplyDelete