Sunday, October 31, 2010

se petang di PBU

pakli : mama,jom pi PB

mamason: Parit Buntar? tak ada siapa siapa kat sana. Kalau pi Galas ada juga boleh tolong kempen.

pakli : buat lawak international pula dah….

 

So that afternoon,the couple of no.7 went to PBU not PBS….mission to search for t-shirts for RCS.And to have lunch at that usual joint.Dah hampir sebulan juga dah mereka tak kesana.

Adoi….ramai nya orang ( I am always confused here) Ramai or banyak. Bas berderet. Felda Mempaga pun ada !  wajah wajah yang berselisih itu tidaklah makcik pernah nampak.Tua muda,kecil besar,yang terbongkok bongkok kerana tua dan yang bertatih kerana muda.Semua ada!

Perut dah bunyi macam Dell marah ……grrrrrrrr. Kami menuju ke kedai makan yang biasa kami langgani.Ehhhh.mana kedainya.Tak nampak pula kerusi meja serta lauk pauk.Yang ada hanyalah baju baju bergantungan.

Akhirnya kami menjamu perut bukan selera di kedai lain.Tuan kedai itu asyik asyik mengejar anak kecilnya yang  nak berjalan keluar kedai. Makcik tengok ada anak anak pekedai disini bebas bermain tanpa takut apa apa. Dalam ramai manusia macam tu,macam macam kemungkinan boleh berlaku.

Adakah misi ke PBU tercapai?

Jauh tersasar dari tujuan asal.Hasilnya adalah membeli ini :OLYMPUS DIGITAL CAMERA         untuk budak ini

Ceritanya next change.

Sepanjang perjalanan 80km pergi balik makcik sempatlah mengabadikan lanskap Perlis melalui olympus makcik? yang dah blur menerusi tingkap kereta pakli.

Layan layanlah gambar gambar oleh jurufoto amateur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itulah jari jemari tuan punya kereta .Jangan ingat songkok dan kotak tissue saja yang ada kat dashboard ,semua benda kalau boleh nak letak. Ini membuat mamason tak berapa nak berkenan kerana dashboard adalah paling penting untuk tidak di tenggelami oleh segala macam kertas dan khazanah.Macam mana nak tengok air tengah mendidih atau minyak dah tinggal setitik? It baffles me.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ladang tebu  ….macam di luar negara pula

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bukit Air .Dari jauh nampak macam gorilla in the mist.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Timah Tasoh.Abaikan wire telefon tu ya.Buat menyemak saja.

Inilah PBU yang makcik kisahkan.Padang Besar Utara sebab kalau pergi ke PBS yaani Padang Besar Selatan tak ada apa apa.Cuma dekat dengan Kuala.Boleh pekena laksa seround dua atau makan ikan bakar dekat gerai tepi pantai pula.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

3 comments:

  1. Wahh ingatkan betul Parit Buntar tadi. Tu kampung saya tauuu..

    Perlis, rindu nak ke sana lagi.

    Kenangan saya:
    Ladang tebu di Chuping:
    tiap kali nak ke Padang Besar, mesti berenti tepi jalan tu naik ke menara peninjau pastu turun ke ladang tebu.

    Timah Tasoh:
    2 kali pergi sana singgah di situ makan di Restoren Tok Mek

    Padang Besar:
    saya mesti nak makan Pulut Ayam dan Air Lemonad botol kecik yg hanya ada di sini.

    Nostalgia betul.

    ReplyDelete
  2. ni macam drive hujung ke hujung temasek, about 40km each way. i miss the feel of vast open fields. someday i might want to experience life in your home town, boleh cikgu?

    ReplyDelete
  3. Noir and Azie
    Perlis actually has a diversity of geographical beauty.Dari keheningan pantai,kehijauan sawah,bukit batukapur,ladang tebu yang macam hacienda...tempat shopping murah kat Wang Kelian dan Pdg Besar.
    Do come and I would be glad to show you around.

    ReplyDelete