Thursday, August 5, 2010

tiru macam saya –4

 

Memasak adalah tugas yang perlu dibuat oleh surirumah,walau pun kadang kadang rasa malas.

Yelah nak siang ikan,nak buang kulit udang,nak potong sayur ,nak basuh beras.Adoi rimas! Lagi letih bila anak kecil menangis minta dokong

Tapi kalau selalu beli kan tentu jadi lali. In Kangar punyalah banyak kedai dan gerai makan.Sampai kadang kadang banyak pekerja dari pelanggan.So kalau satu hari satu kedai,sebulan pun belum tentu habis di lawat.Tentang rasa jangan kekwat.Tak sedap,bye bye,itulah sekali pergi.Kalau sedap besok besok kita datang lagi

Oh ya.The tip I’m going to share is making your cili mesin untuk dimasak sambal tumis.goreng bihun ,in fact everything. Jadi taklah kena siap cilinya stiap kali nak buat sambal tumis.

You need :

Cili kering,di gunting menyerong (senang bijinya tanggal)

Air.

Basuh cili dan masak hingga lembut.

Toskan.

 048

Grind: Hingga lumat.

Belacan sebesar mana yang suka

Bawang besar sebiji dua

Buah keras 5,6 biji.

Minyak masak secamca dua.

Air

053

Masak di atas api perlahan hingga hilang baunya.

Sejukkan.Masukkan dalam bekas bekas ,bekukan dalam peti ais.

Bila nak guna,masukkan bekas dalam air,cairlah cili ini.

 060

How to masak sambal tumis udang

Tumis lah bawang ,masukkan cili tadi,tambah kicap tiram,air asam,garam,gula .Masukkan bawang besar,akhir sekali masukkan udang besar sederhana. Kacau selalu.jangan terlampau lama nanti udang jadi liat.

Selamat mencuba,udang goreng pedas,resepi saya.

9 comments:

  1. nak kena suruh oang umah tiru nih.

    ReplyDelete
  2. Selamat mencuba mrs.noir.Gerenti rajin masak sambal tumis udang,telor,ayam .In fact anything.

    ReplyDelete
  3. Cikgu...
    sesuatu yang baru...
    terima kaseh..
    saya akan tiru...

    ReplyDelete
  4. Silakan.jangan malu.Saja sukasuka, share petua petua mak utk anak cucu dia.

    ReplyDelete
  5. Mamason,
    Kita suka makan tuna. Mamason boleh masak tuna berlada untuk kita tak? Tapi jangan pedas sangat tau! Nanti telinga kucing berasap pulak. roar! roar! roar!

    ReplyDelete
  6. saya budak baru belajar..boleh ajar saya apa fungsi buah keras..kalau takde apa beza rasanya? T.kaseh :)

    ReplyDelete
  7. satu cadangan yg amat baik. nak tanya lagi kalau bawang sebiji dua, berapa banyak cilinya? bila nak masak tambah bawang lagik, brapa banyak? baru saya tahu ada tip potong serong. jgn tanya brapa umur saya ;D
    t.kaseh
    saya tak pernah tanya org lain soalan2 ini ( malu kot) tapi Alhamdulillah hati saya terbuka nak tanya disini. mungkin terasa aman disini :)

    ReplyDelete
  8. Cik Nur,salam.
    buah keras tu dia memberi rasa lemak.Dan cili tu tak jadi pedas sangat.

    Cat,
    mamason masak kurang cili utk cat di Sydney.Tentu cat suka hati.

    ReplyDelete
  9. Cik Nur,
    makcik selalu agak agak bila masak.Cili tu boleh dekat 3/4 blender.Masa masak sambal tak masuk bawang dah.Hanya tumis utk dapat wangi.
    Cili yg dimasak sebelum blend kena basuh utk buang bahan kimia yg diguna.
    Itulah sedikit petua dari makcik yg dikutip dari mak dan makcik kantin.

    ReplyDelete