Friday, August 6, 2010

How I met your father-the end

 

Weddings are full of memories.Usually happy memories.My wedding could be a happy memory if all souls were happy to welcome in the new comer.

There’s no objection to me marrying the old man,but it was a matter of money and jealousy

Pakli was indeed a brave young man.Ada ke pulak sanggup datang ke JPL jumpa my  father.Dahlah paklong tu cenge macam apa.Soon,I was the talk of the village,that demure shy girl was in a relationship.Apa lagi gossip monger pun berjalanlah sambil mulut muncung sedepa.

Agaknya adalah yang berkata: Eloklah buat kenduri,umur pun dah meningkat tinggi.And I was 26 going 27. And that was in the 70’s.

The Money problem was not a big matter because I footed all the bills and my father got to keep all the sedekah money.Berseri seri wajah dia bila kocek penuh isi.But the attitude of one who should be happy with me was puzzling.Sanggup pula admonish my mother:

Buat apa buat kenduri besar besar.

Well,my kenduri was bigger because I himpun duit sedikit sedikit.Adalah simpanan tidak menyusahkan ibu bapa saudara mara..Mengingatkan hairan saya,bagaimana things got out of hand and I had had the intention to run away on my wedding day!Bodohkan.Nak menjahanamkan hari bahagia sendiri.Stupid me!

Eh kenapa banyak sangat cubaan saya?

 

Alhamdulilah,akhirnya my wedding berjalan lancar and I was whisked away from the village in a Mercedes yang menjalar dan memancar.Masa tu dapat naik Merc pun dah memang hebat kerana ada yang dijemput hanya dengan kereta sewa. Dan kereta merc itu adalah kepunyaan orang kaya Perlis masa itu.Moga moga kehidupan makcik pun akan bergaya macam kereta pinjam itu.Tapi sampai sekarang kami tak mampu.Anyway.itu tak jadi hal,kerana kerukunan rumahtangga lebih utama.

 

Masa kenduri adik adik dan ipar duai  I did everything so that their wedding would be a memory.Makciklah yang akan jadi tukang membantu buat pelamin,bilik pengantin,hantaran ,tanpa ada rasa iri hati.Selagi termampu kakak inilah yang mereka panggil balik kalau nak ada kenduri.And I was ever willing to help for the sake of the family.Buat apa nak dengki dengki dengan adik beradik sendiri.Their happiness are mine and their misery too are shared. Tapi hati orang bukan boleh kita fahami.

 

Di rumah pakli pula kenduri siap ada live band dan ada penyanyi.Dan lepas itu,kami pun berhoneymoon ke Penang untuk sehari dua.

Dan bila balik ditanya: Awat pi lama lama?

After two months or three makcik pindah ke rumah sewa.Rumah pertama memang berpuaka.Tapi tak pula makcik kena kacau walau kadang malam tinggal seorang. Teringat balik memang seram.Boleh lari lintang pukang.

Tapi rumah kedua ,lagi hebat ,depan kubur!Kubur Tok Paduka dekat Kangar.Sekali tu makcik tertidur tak sedar diri sampai pakli balik terjerit,terpekik makcik tak peduli.Dia ingat makcik dah mati!

Well indeed life is not a bliss if success comes easily.You got to earn it. Sepanjang perkahwinan kami,macam macam susah senang kami tempuhi. Dari kehilangan kerja ,duit tak ada,sakit demam,putus tunang putus cinta. Tapi keluarga  cikson pakli bertahan juga. And I am blessed to have my family.Love them dearly.Ye la,kalau tidak pada mereka,siapa lagi?

So with this ,is the end of How I met Your Father,olinapaenfaten,my 4 dearly beloved children.

7 comments:

  1. kehidupan warna warni, kenangan abadi, pahit manis dirasa bersama, pancaroba mengukuhkan ikatan, suka, duka, luka perencah hidup dilayari bersama yg dikasihi menuju syurga tempat kembali :)
    suka dengar cerita dulu2 :)

    ReplyDelete
  2. makcik suka cerita dgn anak anak,mungkin dapat jadi tauladan,jadi sempadan.tapi adakala depa kata:Mama dah mula dah ajar History pula!

    ReplyDelete
  3. Mamason,
    Tunjuklah gambar masa kawin dulu tu....nak tengoklah! roar! roar! roar!

    ReplyDelete
  4. What is important is that, it has a happy ending.

    ReplyDelete
  5. Cat :
    Gambar kahwin...ee..malu.kurus sunggoh macam lidi.

    Siti, itulah yang kita cari.Happy ending.Senang susah sama ditempuhi.Saling hormat menghormati,tak boleh one sided.The giver and the taker.

    ReplyDelete
  6. can't help laughing to 'muncung sedepa'. majlis besar atau kecil asal tak menyusahkan diri mahupun org lain dah. simple org kata, elaborate pun org kata. yg penting pasangan tu happy.

    p.s i like how you end siri HIMYF

    ReplyDelete
  7. living in a village,anything could be a source of gossip,lebih lagi kalau ada relationship, lagi hot topic. haha.
    hope the ending would be the same when the ends come...me and pakli and the children..we are happy family.Insyaallah

    ReplyDelete